• Opening Hours

  Maandag: 08.00 - 21.00 uur

  Dinsdag: 08.00 - 21.00 uur

  Woensdag: 08.00 - 20.30 uur

  Donderdag: 08.00 - 21.00 uur

  Vrijdag: 08.00 - 18.30 uur

 • 040 - 244 40 53
 • Contact

  Let's Keep In Touch!X

  ADDRESS

  Klik hier

  LEAVE A COMMENT

  Sending your message. Please wait...

  Thanks for sending your message! We'll get back to you shortly.

  There was a problem sending your message. Please try again.

  Please complete all the fields in the form before sending.

Claudicatio Intermittens

Wat is Claudicatio Intermittens?

Het Latijnse ‘Claudicatio intermittens’ betekent letterlijk ‘met tussenpozen mank lopen’. Het is een vaatziekte, waarbij de slagaders in uw benen vernauwd zijn.
De slagaders zijn bloedvaten die zuurstofrijk bloed aanvoeren. Tijdens het lopen hebben de beenspieren extra zuurstof nodig. De slagaders brengen het zuurstofrijke bloed naar uw benen.

Bij Claudicatio Intermittens zijn de slagaders door slagaderverkalking vernauwd. Hierdoor krijgen de beenspieren tijdens het lopen te weinig zuurstof en ontstaan er pijnklachten. Door te stoppen met lopen, hebben de vernauwde bloedvaten tijd om de beenspieren weer van voldoende zuurstof te voorzien en trekken de klachten weg. Zogenaamd kijken de mensen, tijdens het stoppen, naar ‘etalages’; vandaar de naam Etalagebenen.

Volgens de laatste schattingen heeft 1 of de 5 volwassenen, ouder dan 50 jaar, last van  Claudicatio Intermittens.

Wat zijn de klachten?

Bij Claudicatio Intermittens krijgt u tijdens het lopen pijn, kramp of een doof of moe gevoel in uw been. De klachten kunnen in de voet, de kuit, het dijbeen of de bil optreden. Als u stilstaat, verdwijnen de klachten weer.
Verder kunt u ook last hebben van koude voeten en/of kalknagels.

Werkwijze

Onder begeleiding van een fysiotherapeut, aangesloten bij het landelijk netwerk ‘Chronisch ZorgNet’ (voorheen ClaudicatioNet), wordt middels looptherapie en actieve oefentherapie de doorbloeding van de slagaders en de coördinatie en het uithoudingsvermogen van uw spieren verbeterd. Tevens wordt de pompfunctie van uw hart en uw longfunctie aangezet en neemt de algehele conditie toe.

Tijdens de looptherapie wordt geholpen bij het vergroten van de pijnvrije loopafstand. Uit onderzoek blijkt dat de maximale loopafstand zeker verdubbeld en vaak verdrievoudigd of verviervoudigd kan worden. Tijdens de therapie zal, indien nodig, ook aandacht besteed worden aan verbeteren van looppatroon en leefstijlfactoren zoals stoppen met roken, in beweging komen en een gezonde voeding.

Verwijzing huisarts/specialist

Voor de behandeling van Claudicatio Intermittens is een verwijzing noodzakelijk. In onze praktijk is Natascha Huls de specialist op het gebied van Claudicatio Intermittens. Zij is aangesloten bij het landelijk netwerk ‘Chronisch ZorgNet’ en is kartrekker van regio Eindhoven wat betreft Claudicatio Intermittens.
Chronisch ZorgNet is het landelijk netwerk van ruim 2750 gespecialiseerde therapeuten (juni 2020), die beweegtherapie en leefstijlbegeleiding bieden aan mensen met chronische aandoeningen, zoals Claudicatio Intermittens / etalagebenen, COPD, astma en hartaandoeningen.

 

Kosten

Fysiotherapie voor Claudicatio Intermittens / Etalagebenen wordt vanuit de basisverzekering vergoed. Hiervoor is het belangrijk dat de therapeut is aangesloten bij het landelijk netwerk ‘Chronisch ZorgNet’, anders vergoedt de zorgverzekering het niet. Per 12 maanden krijgt u 37 behandelingen vergoed.

 

Vragen

Indien u vragen heeft, neemt u gerust contact met ons op.

 

 

terug-knop

COPYRIGHT © 2017. ALL RIGHTS RESERVED.
J.Ottenheijm Webdesign FYSIOTHERAPIE DE JONG