• Opening Hours

  Maandag: 08.00 - 21.00 uur

  Dinsdag: 08.00 - 21.00 uur

  Woensdag: 08.00 - 20.30 uur

  Donderdag: 08.00 - 21.00 uur

  Vrijdag: 08.00 - 18.30 uur

 • 040 - 244 40 53
 • Contact

  Let's Keep In Touch!X

  ADDRESS

  Klik hier

  LEAVE A COMMENT

  Sending your message. Please wait...

  Thanks for sending your message! We'll get back to you shortly.

  There was a problem sending your message. Please try again.

  Please complete all the fields in the form before sending.

Nekklachten

Nekklachten

Pijn in de nek is een veel voorkomend probleem. Tenminste 70% van de bevolking wordt er vroeg of laat mee geconfronteerd gedurende zijn of haar leven.  Vaak zijn de klachten van korte duur. Maar soms duren de klachten langer of zijn ze chronisch. Nekklachten kunnen een specifieke oorzaak hebben. Voorbeelden hiervan zijn:

– cervicaal radiculair syndroom (oa. nekhernia)

– een vernauwing in de wervelkolom: stenose

– een breuk van een wervel

– een whiplashtrauma

Van bovenstaande voorbeelden willen we het cervicaal radiculair syndroom en de whiplashklachten nader toelichten.

Het cervicaal radiculair syndroom is een verzamelnaam voor klachten in de nek/schouder/arm die ontstaan door druk of irritatie van de zenuwen in de nek. De druk of irritatie kan ontstaan door bijvoorbeeld een uitpuiling van de tussenwervelschijf (nekhernia) of botwoekeringen als gevolg van slijtage. Klachten kunnen bestaan uit pijn en tintelingen in de nek/schouder/arm en krachtsverlies als gevolg van de druk op de zenuwen.

Cervicaal radiculair syndroom

Hier ziet u een voorbeeld van een nekhernia.

Whiplashklachten ontstaan vaak na een kop-staartbotsing. Tijdens de aanrijding maakt het hoofd een zeer snelle beweging van achter naar voor zonder dat het ergens tegenaan botst. In een fractie van een seconde wordt de halswervelkolom hierdoor overmatig uitgerekt en extreem achterover en/of voorover gebogen. Whiplash is de naam voor dit ontstaansmechanisme. Als gevolg van een whiplashtrauma kunnen beschadigingen optreden in de nekwervelkolom en het zenuwstelsel. Dit gebeurt echter maar bij een klein deel van de gevallen. In de meeste gevallen worden er na het trauma geen afwijkingen gezien op röntgenfoto’s of MRI. De meest voorkomende whiplashklachten zijn pijn in de nek, het hoofd, de schouders en de rug. Daarnaast komen concentratiestoornissen, vermoeidheid, duizeligheid en vergeetachtigheid voor.

Naast bovenstaande specifieke oorzaken van nekklachten wordt er bij de meeste nekklachten geen duidelijke afwijking gevonden. We spreken dan van aspecifieke nekpijn. Voorbeelden hiervan zijn:

– cervicaal facetsyndroomnek-facetgewrichten-zijaanzicht-lateraal

– houdingsgerelateerde nekpijn

Bij het cervicaal facetsyndroom zijn één of meerdere facetgewrichten van de nekwervelkolom beperkt in bewegen. De facetgewrichten zijn kleine gewrichtjes van de wervelkolom. Ze verbinden de op elkaar gestapelde wervels met elkaar en zorgen ervoor dat de nek kan bewegen. Pijn van de facetgewrichten wordt aan de achterkant van de nek gevoeld, meestal aan één zijde, en kan uitstralen naar de schouder. Manueel therapie is erg effectief gebleken bij de behandeling van pijn en beperking bij het cervicaal facetsyndroom.

De houdingsgerelateerde nekpijn kenmerkt zich door pijn in de nek en bovenrug als gevolg van een verkeerde houding, bijvoorbeeld tijdens het uitvoeren van werk. De voornaamste klachten zijn pijn, stijfheid en een vermoeid gevoel in de nek. De pijn ontstaat voornamelijk omdat het hoofd te ver naar voren “hangt”. Hierbij komt het zwaartepunt van het hoofd voor de wervelkolom te liggen, wat zorgt voor een toename van de belasting op de nekspieren. De spieren raken overbelast en er ontstaan bijvooreeld pijnlijke punten in de spier, de zogenaamde triggerpoints. Aangezien de klachten vaak een relatie hebben met de werkhouding, kan er een langdurig probleem ontstaan. Iedere werkdag ontstaat namelijk weer dezelfde overbelasting.

hoofd-nek-cervicaal-houdingssyndroom-anteropositie

terug-knop

COPYRIGHT © 2017. ALL RIGHTS RESERVED.
J.Ottenheijm Webdesign FYSIOTHERAPIE DE JONG