• Opening Hours

  Maandag: 08.00 - 21.00 uur

  Dinsdag: 08.00 - 21.00 uur

  Woensdag: 08.00 - 20.30 uur

  Donderdag: 08.00 - 21.00 uur

  Vrijdag: 08.00 - 18.30 uur

 • 040 - 244 40 53
 • Contact

  Let's Keep In Touch!X

  ADDRESS

  Klik hier

  LEAVE A COMMENT

  Sending your message. Please wait...

  Thanks for sending your message! We'll get back to you shortly.

  There was a problem sending your message. Please try again.

  Please complete all the fields in the form before sending.

Schouderklachten

Schouderklachten

Het schoudergewricht bestaat uit een aantal gewrichten en is een zeer beweeglijk onderdeel van het lichaam. In alle richtingen is een grote en gecombineerde bewegingsuitslag mogelijk. Dit is nodig gezien de vele handelingen in het dagelijks leven die we met dit gewricht uitvoeren. Om deze bewegingen te kunnen maken, is een grote mobiliteit (bewegingsmogelijkheid) een vereiste.

Het schoudergewricht bestaat uit de bovenarm (humerus) en het schouderblad (scapulae). Aan de kant van de bovenarm zit een kop (bol). Deze rolt en glijdt in een soort kommetje (glenoid) van het schouderblad. Zowel op de kop als de kom zit een laagje kraakbeen; dit is een zachte laag die ervoor zorgt dat de 2 botten soepel langs elkaar heen kunnen bewegen. Om deze botten bevindt zich een veelvoud aan banden en spieren, die bewegingen begeleiden en sturen. Het schouderblad zit via het sleutelbeen vast aan het borstbeen. Verder is het glijvlak tussen het schouderblad en de borstkas (de ribben) heel belangrijk voor het goed functioneren van de schouder. Ook de nek en het bovenste gedeelte van de borstwervelkolom spelen een rol in het functioneren van de schouder.

Aangezien het schoudergewricht een complex gewricht is, zien we ook veel verschillende aandoeningen ontstaan rond dit gewricht. Een aantal voorbeelden zijn:

KANS (Klachten van de Arm, Nek en Schouder)

KANS is de nieuwe benaming voor RSI klachten. Er is gekozen voor een andere naamgeving omdat de term KANS de klachten beter omschrijft. RSI staat voor Repetitive Strain Injury, oftewel klachten die zijn veroorzaakt door het herhaaldelijk uitvoeren van dezelfde beweging. KANS staat voor klachten aan de arm, nek en/of schouder waaraan geen acuut trauma of een systematische ziekte ten grondslag ligt. KANS klachten worden in het algemeen gezien als overbelastingsklachten. Bij aspecifieke KANS klachten heeft een patiënt last van de nek, schouders en/of arm, maar is er geen medisch aantoonbare afwijking voor de klachten. De oorzaak kan liggen in fysieke belasting (herhalende bewegingen, statische houdingen en een verkeerde ergonomie), omgevingsfactoren of psychische belasting (stress). Klachten die kunnen optreden bij aspecifieke KANS zijn pijn en stijfheid in de spieren van onderarmen, polsen en/of handen, een uitstralende pijn in de arm, nek en schouder, tintelingen in de handen en/of vingers en een moe gevoel in de armen.

Slijtage (artrose) van het schoudergewricht

Bij een slijtage van het gewricht is het kraakbeen op het uiteinde van de botten gedeeltelijk of volledig beschadigd. Bij het bewegen van de schouder komt het bot van de bovenarm op het bot van het schouderblad, omdat de tussenlaag beschadigd is. Dit kan als zeer pijnlijk worden ervaren en leidt tot beperkingen in het dagelijks leven zoals bij boodschappen doen, bovenhands werken.

Schouder impingment

Bij een schouder impingement is er sprake van het inklemmen van een aantal structuren tussen het “dak” (acromion en coracoideum) van de schouder en de kop van het bovenarm. De ingeklemde structuren zijn veelal spierpezen of slijmbeurzen. In de meeste gevallen treedt er pijn op in de arm als je deze heft of naar binnen draait.

Slijmbeursontsteking

Om de pezen van spieren soepel langs het schouderdak (acromion) te laten glijden zit er een met slijm gevulde holte tussen het schouderdak en de spierpezen, de slijmbeurs. Wanneer de slijmbeurs geïrriteerd is, zwelt deze op, waardoor de slijmbeurs sneller beklemd raakt in het gewricht. Dit zorgt voor pijn bij bijvoorbeeld het omhoog bewegen van de arm, en het slapen op de schouder.

Frozen Shoulder

Als je problemen hebt om je arm boven je hoofd te tillen, voor je lichaam langs te grijpen of je arm achter je rug te bewegen, dan kun je een probleem hebben met de bewegingsruimte van je schouder. Beperkte bewegingsmogelijkheid is een vroeg symptoom van een frozen shoulder, wat een algemene term is voor alle oorzaken van bewegingsverlies in de schouder. Een frozen schouder is vaak het gevolg van een langdurig bestaande ontstekingsreactie en pijn in de schouder. Het lichaam zorgt er voor dat de schouder rust krijgt door hem te beperken in beweging. Dit is vaak een effectieve oplossing van het lichaam, maar het heeft wel een forse beperkende invloed op het dagelijks leven.

In onze praktijk zijn Erik Biermans en Rob van de Ven gespecialiseerd in het behandelen van schouderklachten.

terug-knop

COPYRIGHT © 2017. ALL RIGHTS RESERVED.
J.Ottenheijm Webdesign FYSIOTHERAPIE DE JONG