CrossFit is een van de snelst groeiende fitness trainingsmethodes in Nederland en wereldwijd. Bij CrossFit word je fitter door middel van een constant gevarieerde combinatie van drie elementen namelijk; gewichtheffen, turnen en duursport. Door de combinatie van oefeningen wordt een Workout of the Day (WOD) gemaakt. De WOD bestaat uit oefeningen die met een hoge intensiteit, snel met veel herhalingen en weinig tot geen hersteltijd tussen de oefeningen worden uitgevoerd. 

Blessures bij CrossFit

De coach die de CrossFit training verzorgt moedigt aan om de techniek van een oefening eerst te beheersen voordat zwaardere gewichten worden gebruikt. Uit onderzoeken blijkt dat een goed opgeleide coach geassocieerd wordt met verminderde risico’s op blessures. Uit een ander onderzoek blijkt dat vermoeidheid tijdens de training in combinatie met een hoge intensiteit kan leiden tot vermindering van de concentratie en technische uitvoering. Dit laat de kans op blessures toenemen. De meest voorkomende blessures zijn schouder-, rug- en knieklachten.

Fysiotherapie bij Crossfit

Bij een flink aantal gevallen is professionele hulp van bijvoorbeeld een fysiotherapeut noodzakelijk. Hierbij is het van belang dat de fysiotherapeut weet wat CrossFit is, aangezien de belasting en intensiteit behoorlijk verschilt ten opzichte van andere sporten. 

Onderzoek en behandeling

Onze collega fysiotherapeut Susanne Rikken doet zelf sinds 2015 fanatiek aan CrossFit. Naast haar werk als fysiotherapeut is Susanne werkzaam bij CrossFit Gymert als CrossFit Level 1 Trainer (CF-OL1) en heeft de cursus weightlifting coach gedaan bij WeLift.

Mocht jij fysieke klachten hebben tijdens CrossFit, dan is zij de aangewezen persoon om met jou aan de slag te gaan. Ze kan duidelijk aangeven welke onderdelen je beter even kunt laten en hoe je de training kunt aanpassen, zodat je niet de gehele training hoef over te slaan. Susanne zal samen met jou de beweging analyseren en verbeteren waar nodig. Dit kan eventueel ondersteunt worden met video-analyse, manuele therapie en dry needling.  Zo ben je snel pijnvrij en veilig terug in de box.  

Kosten

Fysiotherapie bij klachten door CrossFit wordt vergoed uit je aanvullende verzekering. Heb je geen aanvullende verzekering? Dan hanteren wij de volgende tarieven.

Verwijzing huisarts/specialist

Wil je een afspraak maken?  Hier heb je geen verwijzing van de huisarts of specialist voor nodig. Je kunt direct contact met ons opnemen.

In onze praktijk is Susanne Rikken de aangewezen persoon voor fysiotherapie bij klachten door Crossfit.