Dry needling begint de laatste jaren steeds meer bekendheid te krijgen bij patiënten en ook bij artsen. Zo’n 15-20 jaar geleden is deze behandeltechniek ontstaan, dus steeds meer mensen hebben het al een keer ondergaan of hebben er over gehoord. Dry needling is zeker geen wondermiddel tegen allerlei klachten, maar bij een juiste beoordeling van de indicatie heeft het zeker een zeer goed positief effect. Het is in ieder geval een techniek die vaak al na de eerste behandeling direct vermindering van klachten geeft.

Afspraak maken?

Selecteer een van de onderstaande locaties!

Tonnaerstraat 13
5622 KX Eindhoven

040-2444053

Douglashout 32C
5621 DE Eindhoven

040-2444053

Sportpark Brandevoort 1
5706 KG Helmond

0492-798008

Dry needling voor spierontspanning

De dry needling fysio heeft uiteraard een aanvullende opleiding doorlopen om met deze techniek te mogen werken. Door een goed opgeleid persoon is dit een heel veilige techniek. De dry needling fysio kan veel regio’s in het lichaam behandelen, zoals de lage rug of bijvoorbeeld bij klachten in de benen. Dry needling schouder en dry needling nek zijn zeker ook veel toegepaste regio’s als daar klachten ontstaan.

De dry needling fysio kan tijdens de behandeling overmatige spierspanning oplossen door het gebruik van dry needling. Deze behandeling heeft invloed op het ontspannen van triggerpoints. Deze triggerpoints kunnen ontstaan door bijvoorbeeld overbelasting of een slechte houding. Een kleine zenuwbaan kan hierdoor ontregeld zijn en dat deel van de spier dan constant op spanning houden. Dat noemen we een triggerpoint. Waar er voorheen dan gekozen werd om de spier te ontspannen door bijvoorbeeld massage, kan de dry needling fysio dus behandelen met dry needling.

Dry needling voor schouder- en nekklachten

Bij dry needling schouder worden vaak de monnikskapspier die naar de nek loopt behandeld, maar de spier op het schouderblad is ook een spier die vaak gespannen is en goed reageert op dry needling schouder. Je ziet deze spieren vaak overmatig gespannen bij mensen die veel achter een computer werken. Ook bij mensen die juist heel actief zijn in sport boven het hoofd, zoals bijvoorbeeld CrossFit of volleybal, zien we regelmatig overbelastingsklachten.

De schouderspieren en dan ook zeker de spier op het schouderblad kunnen ook uitstralende klachten veroorzaken in de arm. Dit noemen we referred pain. Dit voelt vaak als een doffe, lome pijn. Heel anders dan de heftige en pijnlijke uitstraling die mensen bijvoorbeeld met een nekhernia hebben. Als de dry needling fysio besluit tot dry needling schouder dan worden de specifieke triggerpoints behandeld die verantwoordelijk zijn voor de uitstralende pijn.

Dry needling nek wordt ook veel toegepast bij nekklachten en bijvoorbeeld hoofdpijn. De triggerpoints in de nek kunnen uiteraard spanningsklachten in de nek geven, maar als dry needling fysio zien we ook vaak dat deze triggerpoints juist verantwoordelijk zijn voor hoofdpijn. Dry needling nek kan zeer effectief zijn bij aanhoudende nekklachten en hoofdpijn en wordt bijvoorbeeld veel toegepast in combinatie met manueel therapie voor de nek.

Hoofdpijn kan meerdere oorzaken hebben, ook oorzaken die niet met fysiotherapie op te lossen zijn. De hoofdpijn die ontstaat door een blokkade in een gewricht hoog in de nek en/of door een gespannen spier hoog in de nek, kan wel behandeld worden door een fysiotherapeut. Naast het oplossen van de blokkade in de nek, vaak door een manueel therapeut, kan dry needling nek dus ook toegepast worden. Hierdoor zijn de nekklachten en hoofdpijn vaak direct verminderd.

Mocht je vragen hebben over dry needling nek of dry needling schouder neem dan contact met ons op!

Team Fysiotherapie de Jong