Enkelklachten

Verzwikte enkel

Kenmerken

Jaarlijks melden zich 130.000 mensen zich bij de huisarts met een verwikte enkel.

Bij een verzwikte enkel komt er overmatige rek op de buitenzijde van de enkelbanden. Dit zijn verdikkingen van het kapsel rondom de enkel. Deze kunnen bij een ernstiger trauma zelfs scheuren. Dit is eigenlijk altijd het gevolg van een ongecontroleerde beweging waarna steunen op de enkel niet tot nauwelijks mogelijk is. De enkel wordt vaak dikker, dit kan direct zijn of pas later volgen. In de dagen erna kan het gebied rondom de enkel blauw verkleuren.

Behandeling

In het acute stadium wordt RICE geadviseerd. Rust, Ijs, Compressie en Elevatie. Dit zijn maatregelen om overmatige belasting op de aangedane structuren te vermijden en de zwelling proberen te beperken.

Afhankelijk van de ernst van het letsel kan er voor gekozen worden  met krukken te gaan lopen of de enkel in te tapen.

Wanneer de banden weer aan het herstellen zijn is het belangrijk om de enkel functioneel te gaan belasten en de belasting langzaam weer op te voeren. De banden worden op deze manier gestimuleerd om in de juiste trekrichting de goede sterkte te gaan ontwikkelen.

Later wordt er gestart met stabiliserende oefeningen. Bij het scheuren van de enkelbanden raken namelijk ook de kapselsensoren beschadigd waardoor je balans in het begin verminderd kan zijn.

Geleidelijk aan wordt de belasting opgebouwd tot aan jou gewenste eindniveau. Dit kan een potje voetballen zijn maar misschien ben je al tevreden wanneer je probleemloos naar de supermarkt kunt.

Onderzoek en behandeling

De fysiotherapeut zal door een vraaggesprek en gericht onderzoek jouw klachten beoordelen. Daarna wordt de diagnose met je besproken en een persoonlijk behandelplan opgesteld.

Kosten

Fysiotherapie wordt vergoed uit je aanvullende verzekering. Heb je geen aanvullende verzekering? Dan hanteren wij de volgende tarieven.

Verwijzing huisarts/specialist

Wil je een afspraak maken in verband met bovenstaande klacht? Hiervoor heb je geen verwijzing van je huisarts of specialist nodig. Je kunt direct contact met ons opnemen.