Elleboogklachten

Het ellebooggewricht is een gewricht dat één bot uit je bovenarm verbindt met twee botten uit de onderarm. Dit maakt dat er in twee richtingen bewogen kan worden: buigen/strekken en draaibewegingen.

De meest voorkomende klachten van de elleboog zijn klachten aan de buitenzijde van de arm, ook wel de tenniselleboog genoemd. Ook kan er pijn aan de binnenkant van de elleboog voorkomen, dit wordt dan een golferselleboog genoemd. Een slijmbeursontsteking van de elleboog komt ook wel eens voor. Hierbij is de punt van de elleboog flink gezwollen, maar is lang niet altijd pijnlijk.

Tenniselleboog

Kenmerken

De pijn is gelokaliseerd aan de buitenzijde van de elleboog en is voelbaar tijdens knijpen en wringen. De pijn kan gevoeld worden ter hoogte van de pezen of meer in de spieren van de onderarm. Er is niet echt sprake van een ontsteking, maar meer een soort slijtage (tendinose) van de peesaanhechting.

Oorzaak

De pijn wordt veroorzaakt door overbelasting van de pols strekkers die van de buitenzijde van de elleboog naar de pols lopen. De overbelasting kan ontstaan door stevig knijpende of wringende bewegingen: zoals poetsen, schilderen of bijvoorbeeld snoeiwerk in de tuin.

Behandeling

Een tenniselleboog gaat bij 90% van de mensen vanzelf over. Dit kan echter maanden tot zelfs 2 jaar duren. Als het herstel niet goed verloopt, dan kan fysiotherapie helpen. De behandeling bestaat hoofdzakelijk uit spierversterkende oefeningen en adviezen over het verminderen van de belasting. Een behandeling met EPTE (percutane electrolyse) kan het proces versnellen.

Golferselleboog

Kenmerken

Hierbij zit de pijn aan de binnenzijde van de elleboog. Ook hierbij is vaak geen sprake van een ontsteking, maar ook weer van een soort slijtage (tendinose) van de peesaanhechting. 

Oorzaak

Een golferselleboog zien we vaker bij mensen die veel en zwaar tillen, zoals bijvoorbeeld krachtsporters of verhuizers. Ook een golferselleboog gaat uiteindelijk vanzelf over, waarbij het herstel vergelijkbaar is als bij een tenniselleboog.

Behandeling

Als het herstel niet goed verloopt, dan kan fysiotherapie ook hierbij helpen. Dit gebeurt met spierversterkende oefeningen en adviezen over het verminderen van de belasting. Behandeling hiervan kan aangevuld worden met dry needling.

Slijmbeursontsteking (Studentenelleboog)

Kenmerken

Deze slijmbeursontsteking ziet eruit als een flinke zwelling op de punt van de elleboog, maar hoeft niet altijd pijn te doen. De slijmbeursontsteking ontstaat meestal door veelvuldig steunen op de elleboog, vandaar ook de naam: ‘Studentenelleboog’.

Behandeling

De aandoening gaat vanzelf over, deze kan ondersteunt worden met koelen en ontstekingsremmers. Ook is het belangrijk om druk op de elleboog te vermijden. Wanneer de elleboog heel erg warm is en je misschien ook wat verhoging krijgt, is het verstandig contact op te nemen met je huisarts.

Onderzoek en behandeling

De fysiotherapeut zal door een vraaggesprek en gericht onderzoek jouw klachten beoordelen. Daarna wordt de diagnose met je besproken en een persoonlijk behandelplan opgesteld.

Kosten

Fysiotherapie wordt vergoed uit je aanvullende verzekering. Heb je geen aanvullende verzekering? Dan hanteren wij de volgende tarieven.

Verwijzing huisarts/specialist

Wil je een afspraak maken in verband met één van bovenstaande klachten? Hiervoor heb je geen verwijzing van je huisarts of specialist nodig. Je kunt direct contact met ons opnemen.