Door artrose wordt bewegen soms pijnlijk. Het GLA:D voorlichtings- en trainingsprogramma helpt pijn verminderen en voorkomt dat klachten erger worden. Het programma kun je volgen bij Fysiotherapie de Jong.

Wat is artrose?

Artrose is een kwaal die vaak erger wordt met het ouder worden. Gezond kraakbeen zorgt voor schokdemping en het soepel laten bewegen van een gewricht. Bij artrose slijt het kraakbeen in het gewricht langzaam weg waardoor bewegen minder soepel gaat en pijnlijk kan worden. Soms kan het gewricht zelfs opzwellen en warm aanvoelen. Dit komt het meeste voor in de knie of in de heup.

Waarom GLA:D?

GLA:D® is een voorlichtings- en trainingsprogramma voor patiënten met heup- en knieartrose, dat is gebaseerd op de laatste wetenschappelijke inzichten en ontwikkeld is in Denemarken (GLA:D staat voor Good Life with Osteoarthritis in Denmark) . Het programma wordt al in meer dan tien landen gebruikt en onlangs is het in de regio Eindhoven geïmplementeerd door het Maxima Medisch Centrum.  

Het programma helpt pijn verminderen (waardoor gebruik van pijnstilling omlaag kan), de functie verbeteren en voorkomt dat klachten verergeren. Onze fysiotherapeuten volgden hiervoor een speciale training. Met je eigen inzet en begeleiding van onze gespecialiseerde fysiotherapeut kun je een knie- of heupprothese uitstellen of zelfs voorkomen.

Onderzoek en behandeling

Binnen Fysiotherapie de Jong werken we bij de behandeling van heup- en knieartrose volgens het GLA:D programma. 

Na vaststelling door je huisarts, kun je je bij ons melden voor een eerste afspraak. Het programma omvat uitleg over wat artrose is en hoe daarmee het beste omgegaan kan worden. Daarnaast wordt gestart met het trainingsprogramma van 6-12 weken, dat we op je persoonlijke situatie afstemmen.

Kosten

Fysiotherapie bij artrose knie of heup wordt door de meeste zorgverzekeraars 12 keer per 12 maanden vergoed vanuit de basisverzekering, waarna extra zittingen vergoed kunnen worden vanuit de aanvullende verzekering. De vergoeding verschilt per zorgverzekering; informeer daarom bij je eigen zorgverzekering hoe het geregeld is. Heb je geen aanvullende verzekering? Dan hanteren wij de volgende tarieven.

Verwijzing huisarts/specialist

Wil je een afspraak maken voor behandeling bij artrose in knie of heup? Hiervoor heb je een verwijzing van je huisarts nodig.

Je kunt vervolgens contact met ons opnemen om een eerste afspraak in te plannen bij Lotte van Montfort en Natascha Huls, onze fysiotherapeuten gespecialiseerd in het GLA:D programma.