COPD

COPD staat voor Chronic Obstructive Pulmonary Disease (chronisch obstructieve longziekte), deze naam omvat zowel longemfyseem als chronische bronchitis. Beiden zijn aandoeningen waarbij het ademhalen moeilijker gaat.

Longemfyseem

Kenmerken

Bij longemfyseem is er sprake van het kapot gaan van de longblaasjes. Dit zijn de onderdelen van de longen die zorgen voor de daadwerkelijke overdracht van zuurstof de bloedbaan in en afvalstoffen de bloedbaan uit. Deze kun je zien als een soort rekbare ballon, deze kunnen uitzetten en weer inkrimpen. Bij longemfyseem is er een verlies aan rekbaarheid van deze ballonnetjes en daarmee ook een verlies aan overdacht van zuurstof en afvalstoffen. Een bijkomend nadeel kan ook zijn dat de wanden van de longblaasjes in elkaar klappen waardoor lucht niet meer weg kan, dit wordt air trapping genoemd. Hierdoor kan ook slijm niet meer goed afgevoerd worden en kunnen er gemakkelijker longontstekingen optreden.

Chronische bronchitis

Kenmerken

De weg naar de longen loopt via de mond, naar de luchtpijp door de bronchiën. Bij chronische bronchitis zijn de deze laatste continu ontstoken. Dit leidt tot een verdikking van de slijmlaag en dus een vernauwing van de luchtwegen. Hierdoor kost ademhalen dus meer energie. Bij gezonde mensen bedraagt het aandeel van de ademhalingsspieren in de totale zuurstofconsumptie niet meer dan 5%. Bij ernstige COPD patiënten kan dit oplopen tot 40%

Oorzaak

De ziekte wordt veroorzaakt door langdurige blootstelling aan schadelijke stoffen van buiten af. Roken is de meest voorkomende oorzaak, werken met chemische stoffen of werken in een omgeving met schadelijke stoffen kan ook een mogelijke oorzaak zijn.

COPD

Kenmerken

Bij COPD kun je last hebben van:
  • Benauwdheid
  • Hoesten
  • Slijm ophoesten
  • Kortademigheid
  • Vermoeidheid
  • Weinig spierkracht
  • Gewichtsverandering

Behandeling

Doordat je benauwd wordt als je bijvoorbeeld de trap oploopt of met klusjes in huis bezig bent, heb je misschien de neiging om lichamelijke inspanning te vermijden. Hierdoor kan je conditie en spierkracht achteruit gaan. Door fysieke training verbetert je uithoudingsvermogen, worden je ademhalingsspieren sterker en word je uiteindelijk minder benauwd.  Ook herstel je meestal sneller na een verkoudheid of griep. Het is mogelijk om de achteruitgang te remmen door middel van een goede behandeling. Naast medicatie, voeding en gezonde leefstijl speelt fysiotherapie een belangrijke rol. Binnen onze praktijk hebben Natascha Huls, Vincent Kluitmans  en  Evelien Renders zich gespecialiseerd in het bewegingsprogramma voor COPD-patiënten.  Er wordt gestart met individuele sessies. Afhankelijk van de mate van COPD train je daarna twee maal per week in een groep.

Verwijzing

Voor de behandeling van COPD is een verwijzing noodzakelijk. Deze wordt verkregen via de huisarts of specialist.

Kosten

Behandeling van COPD wordt vergoed vanuit de basisverzekering (info 2022). Je kunt nog wel een rekening krijgen voor het (verplicht) eigen risico.