Spierscheur - Spierruptuur

Bijna iedereen die sport maakt het wel eens mee: je bent vol in beweging en ineens “pats”! Alsof er iets tegen je been of kuit aan slaat. Het kan behoorlijk pijnlijk zijn, maar je voelt meteen dat je niet veel kracht meer kunt zetten en je moet stoppen met sporten. Na een tijdje kan er een zwelling en blauwverkleuring optreden, dit kan soms wel tot een dag duren.
De meest voorkomende spierscheuren vinden plaats in de benen omdat hier de meeste explosieve krachten op komen tijdens het sporten. Denk hierbij aan een kuitruptuur (zweepslag), hamstringruptuur of quadricepsruptuur (bovenbeenspier).

Gradaties spierscheur

Kenmerken

We kennen drie gradaties binnen de spierscheuren.
De eerste is niet echt een scheur maar meer een soort oprekking, deze is ook het snelste weer voorbij.
De tweede is een gedeeltelijke of partiele scheur, deze zien we in de praktijk het meest frequent.
De derde is een volledige scheur, deze kan niet altijd uit zichzelf herstellen en zal beoordeeld moeten worden door een orthopedisch chirurg of een sportarts en zal mogelijk geopereerd moeten worden.

Onderzoek en behandeling

Anamnese en een fysiek onderzoek is in de meeste gevallen voldoende om de diagnose spierscheur te kunnen stellen.
Om de diagnose spierscheur te bevestigen kunnen we binnen Fysiotherapie de Jong een echo maken om de spier vanbinnen te beoordelen. Hierdoor kunnen we meer zeggen over de ernst van de schade.

De behandeling zal bestaan uit het geven van belastingsadvies, het verhelpen van eventuele bewegingsbeperkingen in de keten van beweging en het op lengte en op kracht brengen van de beschadigde spier.
Daarnaast wordt gekeken naar het algehele beweegpatroon en de coördinatie, deze zullen worden geoptimaliseerd om de kans op blessures in de toekomst te verminderen.
Hierbij wordt natuurlijk rekening gehouden met jouw fysieke belastbaarheid en het niveau waar je op terug wilt keren in de sport.

Kosten

Fysiotherapie wordt vergoed uit je aanvullende verzekering. Heb je geen aanvullende verzekering? Dan hanteren wij de volgende tarieven.

Verwijzing huisarts/specialist

Wil je een afspraak maken in verband met bovenstaande klacht? Hiervoor heb je geen verwijzing van je huisarts of specialist nodig. Je kunt direct contact met ons opnemen.
Bij herstel na een operatie is wel een verwijzing van de specialist nodig.