Knieklachten

Knieklachten zijn, naast rug- en nekklachten, de meest voorkomende fysieke klachten die we in de praktijk zien. Pijn in de knie komt op wat oudere leeftijd vaak voor in relatie met slijtage van het gewricht. Bij jongere mensen zien we vaak dat knieklachten ontstaan tijdens sporten.

Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat fysiotherapie effectief is bij veel knieproblemen. Enerzijds kan pijn verminderd worden, maar door de juiste behandeling en begeleiding zijn beperkingen in sport of bijvoorbeeld werk vaak goed op te lossen.

Knie artrose

Kenmerken

Knieklachten hebben naarmate men ouder wordt vaak te maken met slijtage van het gewricht. Het laagje kraakbeen in het gewricht wordt dunner. Dit kan gepaard gaan met pijn, stijfheid en zwelling van het gewricht, maar zeker ook met beperkingen in dagelijkse activiteiten.

Oorzaken

Naarmate we ouder worden krijgen we allemaal te maken het artrose. Dit is dus geen afwijking of ziekte. Pas als de mate van slijtage niet past bij de leeftijd kun je zeggen dat het afwijkend is.

Behandeling

Het behandeltraject bestaat vaak uit oefentherapie, uitleg over het te verwachten herstel, eventueel behandeling om het gewricht goed te laten bewegen en begeleiding bij werk- of sporthervatting.

Kruisbandletsel

Kenmerken

Een knie heeft twee kruisbanden, een voorste en achterste kruisband. De voorste is veel vaker betrokken bij letsel. De band kan (in)scheuren tijdens verdraaien of overstrekken van de knie. Door het scheuren van de kruisband kan de knie instabiel aanvoelen. Je hebt het gevoel dat je door de knie zakt.

Diagnose

Vaak wordt je na het trauma verwezen naar de sportarts of orthopeed, die een MRI laat maken om te bepalen wat de schade in het gewricht is. Of een gescheurde kruisband geopereerd moet worden is afhankelijk van de ervaren instabiliteit van de knie en de sporten die je nog wil gaan doen. Het kan zijn dat fysiotherapie, krachtoefeningen en bijvoorbeeld een brace voldoen om het gewricht te stabiliseren.

Behandeling

Is een operatie noodzakelijk dan zal fysiotherapie een grote rol spelen in het herstel. De fysiotherapeut geeft jou begeleiding in het verbeteren van de beweeglijkheid van het gewricht en in het trainen van kracht en stabiliteit. Je wordt begeleidt tot je weer volledig kunt sporten.

Pijnklachten knieschijf

Kenmerken

Deze knieklachten komen vaak voor bij jonge mensen en kunnen meerdere oorzaken hebben. Pijn is vaak aanwezig bij wat zwaardere belasting van de knie, zoals sporten. Hoewel deze klachten geen directe schade aan het kniegewricht opleveren, kan de pijn erg vervelend zijn.

Oorzaken

Factoren die de kans op deze klachten vergroten zijn bijvoorbeeld overgewicht, overmatig naar binnen zakken in voet/enkel en zware belasting als bijvoorbeeld hardlopen en veel springen. Daarnaast hebben mensen met hypermobiliteit meer kans op klachten rond de knieschijf.

Behandeling

Het behandeltraject bestaat vaak uit oefentherapie. Daarnaast werken we regelmatig samen met een podotherapeut om te beoordelen of inlegzooltjes het herstel kunnen ondersteunen.