Door problemen in de bloedtoevoer van de benen kan pijn en beperking in lopen ontstaan. Fysiotherapie kan hierbij van grote waarde zijn.

Claudicatio Intermittens / Etalagebenen

Bij Claudicatio Intermittens zijn de slagaders door slagaderverkalking vernauwd. Hierdoor krijgen de beenspieren tijdens het lopen te weinig zuurstof en ontstaan er pijnklachten. Door te stoppen met lopen hebben de vernauwde bloedvaten tijd om de beenspieren weer van voldoende zuurstof te voorzien en trekken de klachten weg.

Waarom fysiotherapie bij Claudicatio Intermittens?

Volgens de laatste schattingen heeft één op de vijf volwassenen ouder dan 50 jaar last van claudicatio intermittens. De klachten kunnen opgelost worden door een operatie bij een vaatchirurg. Dit is echter een ingrijpende operatie. Onderzoek toont aan dat looptherapie, begeleidt door een fysiotherapeut met kennis en ervaring op dit gebied, de klachten en beperkingen flink kan laten afnemen. Vaak is een operatie op de langere termijn ook niet meer nodig.

Onderzoek en behandeling

Onder begeleiding van een fysiotherapeut, aangesloten bij het Landelijk netwerk Chronisch Zorgnet, wordt middels looptherapie en actieve oefentherapie de doorbloeding van de slagaders, de coördinatie en het uithoudingsvermogen van uw spieren verbeterd. Tijdens de looptherapie is het doel het vergroten van de pijnvrije loopafstand. Uit onderzoek blijkt dat de maximale loopafstand zeker verdubbeld en vaak verdrievoudigd of verviervoudigd kan worden. Tijdens de therapie zal, indien nodig, ook aandacht besteed worden aan verbeteren van looppatroon en leefstijlfactoren zoals stoppen met roken, in beweging komen en een gezonde voeding.

Kosten

Fysiotherapie voor Claudicatio Intermittens wordt vanuit de basisverzekering vergoed. Hiervoor is het belangrijk dat de therapeut is aangesloten bij het landelijk netwerk Chronisch ZorgNet, anders vergoedt de zorgverzekering het niet. Per 12 maanden worden 37 behandelingen vergoed.

Verwijzing huisarts/specialist

Voor de behandeling van Claudicatio Intermittens is een verwijzing noodzakelijk. In onze praktijk is Natascha Huls specialist op het gebied van Claudicatio Intermittens. Zij is aangesloten bij het landelijk netwerk ‘Chronisch ZorgNet’ en is kartrekker van regio Eindhoven wat betreft Claudicatio Intermittens. Chronisch ZorgNet is het landelijk netwerk van ruim 2750 gespecialiseerde therapeuten die beweegtherapie en leefstijlbegeleiding bieden aan mensen met chronische aandoeningen, zoals Claudicatio Intermittens, COPD, astma en hartaandoeningen.