Echografie is een fantastisch hulpmiddel binnen de fysiotherapie voor het stellen van de juiste diagnose, maar zeker ook om de voortgang in het herstel te monitoren.

Echografie

Met echografie kunnen onder andere spieren en pezen goed worden beoordeeld. We gebruiken het dan ook als aanvulling op ons fysiotherapeutisch onderzoek. Zo kunnen we kijken of er sprake is van schade aan spier of pees, maar kunnen we ook goed beoordelen of er een ontstekingsproces aanwezig is of zelfs kalkafzetting. Door deze verdieping in ons onderzoek zijn we nog beter in staat om de juiste behandelstrategie te kiezen. Mocht na ons onderzoek blijken dat je doorverwezen moet worden naar de huisarts of een medisch specialist, dan kunnen we jou het verslag van het echografisch onderzoek meegeven.

Waarom Echografie?

Voorheen konden wij als fysiotherapeut jouw klacht vooral beoordelen door middel van gerichte testen. Dit geeft natuurlijk een goed beeld van de klacht, maar soms was een diagnose niet heel scherp te stellen. Simpelweg omdat we niet in het lichaam konden kijken. Nu kunnen we met echografie de spieren, pezen en bijvoorbeeld een slijmbeurs veel beter beoordelen. Dit zorgt ervoor dat de diagnose nog beter gesteld kan worden, waardoor het effect van het behandeltraject ook nog beter zal zijn.

Onderzoek en behandeling

Echografie wordt alleen toegepast als er ook echt een indicatie voor is. De fysiotherapeut beslist dus of echografisch onderzoek een toegevoegde waarde heeft voor jouw specifieke klacht. Soms kan de echo al direct bij het eerste onderzoek gemaakt worden, maar het zou ook kunnen dat je hiervoor nog een keer terug moet komen. Tijdens het onderzoek wordt direct op het beeldscherm aan jou uitgelegd wat er gevonden is.   Tijdens het behandeltraject kan het zijn dat er nog vaker een echo wordt gemaakt, om de voortgang van het herstel te beoordelen.

Kosten

Echografie wordt gebruikt als onderdeel van het onderzoek en de totale behandeling. Het echografisch onderzoek wordt dan ook vergoed uit je aanvullende verzekering voor fysiotherapie. Heb je geen aanvullende verzekering? Dan hanteren wij de volgende tarieven.

Verwijzing huisarts/specialist

Wil je weten of weten of echografie iets voor jou kan betekenen? Neem dan gerust contact met ons op. Je hebt geen verwijzing van de huisarts of specialist nodig. In onze praktijk is Rob van de Ven gespecialiseerd in echografie.