Heupklachten

Een pijnlijke heup komt niet alleen bij oudere mensen voor. Er is namelijk niet altijd sprake van slijtage van de heup, al is heupartrose wel een van de meest voorkomende oorzaken van heuppijn. Op jongere leeftijd is er meestal sprake van een bursitis of peesprobleem aan de buitenzijde van de heup.

Artrose van de heup

Kenmerken

  • Pijn in de lies
  • Pijn en stijfheid bij het opstaan uit bed of uit een stoel die minder wordt door bewegen
  • Pijn tijdens het lopen
  • Pijn met op de heup liggen

Oorzaak

Bij artrose is de kraakbeenlaag die de heupkop en -kom bedekken versleten. Deze is dan niet meer dik genoeg om de schokbelasting goed te kunnen verwerken. Daarnaast treedt er een proces op dat osteofytvorming heet: dit zijn een soort botpuntjes die zich vormen aan de randen van de gewrichten. Deze kunnen ervoor zorgen dat de bewegingsvrijheid van de heup minder wordt doordat de ruimte in het gewricht verkleind raakt.

Behandeling

De behandeling door de fysiotherapeut zal bestaan uit een combinatie van spierversterkende en stabiliserende oefeningen van de omliggende spieren. Door deze spieren te versterken worden krachten die op het gewricht komen beter opgevangen. Ook wordt er gekeken naar het looppatroon, deze zal indien nodig aangepast worden. Binnen Fysiotherapie de Jong werken we bij de behandeling van heup- en knieartrose volgens het GLA:D programma. Wanneer een trainingsprogramma niet voor de gewenste effecten zorgt kan ervoor worden gekozen een injectie te laten plaatsen of wordt er in het uiterste geval gekozen voor een prothese.

Heupprothese

Kenmerken en behandeling

De heupprothese ofwel nieuwe heup wordt geplaatst tijdens een operatie. Hierbij worden zowel de heupkop als de heupkom vervangen. De nieuwe kop van de heup wordt hierbij in de schacht van het bovenbeen geplaatst en de kom in het bekken. Hierdoor vormt zich een geheel nieuw gewricht. Gemiddeld duurt de revalidatie na het plaatsen van een nieuwe heup 3-9 maanden.
nieuwe heup - Fysiotherapie de Jong

Bursitis of peesprobleem

Kenmerken

Wanneer de klachten aan de buitenzijde van de heup zitten, wordt dit niet veroorzaakt door slijtage van het gewricht. De buitenzijde van de heup is dan pijnlijk voor aanraking, tijdens erop liggen en kracht zetten met één been (bijvoorbeeld traplopen). Op deze plek zijn belangrijke heupspieren aangehecht, bij de pees van dit soort spieren is altijd een slijmbeurs aanwezig. In deze regio kan de pijn dus veroorzaakt worden door een probleem met de pees (tendinopathie) of een slijmbeursontsteking. Deze twee lijken op elkaar en worden nogal eens met elkaar verward. Doordat wij dit in beeld kunnen brengen met echografie, kunnen we dit onderscheid beter maken.

Oorzaak

De oorzaak van dit soort klachten is een verminderde stabiliteit van de heup. Dat wil zeggen: tijdens de belasting op één been zak je net wat door je heup heen. Hierdoor drukt het uitstekende deel van de heup aan de buitenzijde tegen de pees en de slijmbeurs aan. Door de wrijving die hierdoor ontstaan kan de kwaliteit van de pees aangetast worden of de slijmbeurs gaan ontsteken.

Behandeling

In eerste instantie zal de bron van de pijn aangepakt worden, de ontstoken slijmbeurs of de verminderde peeskwaliteit. Dit gebeurt door omliggende spieren en de pees lokaal te behandelen. Wanneer de pijn het toelaat wordt gestart met een trainingsprogramma om de stabiliteit van de heup te verbeteren en de belastbaarheid van het aangedane peesweefsel te verhogen.

Onderzoek en behandeling

De fysiotherapeut zal door een vraaggesprek en gericht onderzoek jouw klachten beoordelen. Daarna wordt de diagnose met je besproken en een persoonlijk behandelplan opgesteld.

Kosten

Fysiotherapie wordt vergoed uit je aanvullende verzekering. Heb je geen aanvullende verzekering? Dan hanteren wij de volgende tarieven.

Na een operatie wordt vanaf de 21ste keer de behandeling vergoed vanuit de basisverzekering (zolang medisch noodzakelijk is tot een jaar na operatiedatum).

Voor vergoeding artrose heup klik hier.

Verwijzing huisarts/specialist

Wil je een afspraak maken in verband met één van bovenstaande klachten? Je kunt direct contact met ons opnemen.