Onze training Valpreventie is bedoeld voor mensen met een verhoogd valrisico. Dit kan naar voren zijn gekomen bij het invullen van een Valscreening, een korte vragenlijst. Of misschien bent u afgelopen jaar al één of meerdere keren gevallen en wilt u herhaling hiervan voorkomen.

Wat is Valpreventie?

Valpreventie betekent letterlijk ‘het voorkomen van vallen’. Tijdens een training valpreventie krijgt u handige tips om te zorgen dat u niet (meer) valt. U leert gevaarlijke situaties te herkennen. U werkt aan verbetering van uw conditie en spierkracht. En u oefent een goede manier van lopen. Hierdoor wordt de kans op vallen kleiner.

Waarom Valpreventie?

Vallen is niet leuk. Als u valt, kunt u een bot breken. Of een hersenschudding krijgen. Als u gevallen bent, schaamt u zich misschien wel. Of u wordt onzeker: u bent bang om nog eens te vallen. Misschien blijft u daardoor liever thuis, zodat u niet nog eens valt. U kunt zich daardoor eenzaam gaan voelen. Herkent u dit? U bent zeker niet de enige.

In Nederland komt gemiddeld elke 5 minuten iemand zo ernstig ten val, dat behandeling op de Spoedeisende Hulp noodzakelijk is. Dit terwijl veel valincidenten kunnen worden voorkomen. Daarom is het programma Valpreventie gemaakt.  Er zijn veel manieren om vallen te voorkomen.

Onderzoek en behandeling

Het programma begint met een afspraak voor een intake. Deze afspraak duurt ongeveer 25 minuten. Onze fysiotherapeut stelt enkele vragen en doet een aantal tests. Vervolgens ontvangt u een advies welk programma bij u past: training in een groep of individuele begeleiding.

Training

U gaat 5 weken achter elkaar twee keer per week trainen. Een fysiotherapeut begeleidt dit. Deze training volgt u tegelijk met andere mensen die hetzelfde programma volgen.

Tijdens de lessen/trainingen leert u in welke situaties de kans op vallen groot is. Ook leert u hoe u goed terecht kunt komen, als u toch eens valt. Het op een goede manier vallen, gaan we oefenen. Natuurlijk zorgen we dat het oefenen veilig gebeurt; bijvoorbeeld door het gebruiken van een grote zachte mat. De oefeningen worden langzaam opgebouwd, startend op uw eigen niveau.

Aan het eind van het trainingsprogramma bekijkt u samen met de fysiotherapeut op welke manier u voldoende kunt blijven bewegen. Door voldoende te bewegen kunt u vallen in de toekomst voorkomen.

Individuele begeleiding

Als u bij de start van het programma minder dan 15 minuten kunt lopen, volgt u een programma met individuele begeleiding door een fysiotherapeut. Ook als u nu een loophulpmiddel gebruikt, zoals bijvoorbeeld een rollator, volgt u een individueel programma.

Kosten

Indien je een vergroot valrisico hebt, wordt valpreventie vergoed door de Gemeente Eindhoven. De fysiotherapeut kan bepalen of u voor het programma in aanmerking komt.

Verwijzing huisarts/specialist

Wil je een afspraak maken voor valpreventie? Hiervoor heb je geen verwijzing van je huisarts nodig.

Je kunt vervolgens contact met ons opnemen om een eerste afspraak in te plannen bij Natascha Huls of Puck van Asten, onze fysiotherapeuten voor Valpreventie.