Bekkenklachten

Het bekken is het centrale deel van het lichaam en werkt nauw samen met heupen en lage rug. Klachten kunnen variëren van pijn, incontinentie of bijvoorbeeld beperking in uitvoeren dagelijkse taken. 

Bekkenklachten bij zwangerschap

Oorzaak

Tijdens de zwangerschap en bij de bevalling treden veranderingen op in het lichaam die pijn en ongemak in de bekkenregio kunnen veroorzaken. Klachten kunnen ontstaan door de verweking van de banden rond het bekken tijdens de zwangerschap en kunnen heel beperkend zijn in het dagelijks leven

Kenmerken

Voorbeelden van klachten zijn pijn in het schaambeen, in het SI-gewricht of bij het heiligbeen. Bekkenklachten kunnen ook pijn veroorzaken in de lage rug en in de benen (met name de bovenbenen). Je kunt moeite hebben met lang achter elkaar staan, lopen en zitten.

Bekkenklachten overige oorzaken

Oorzaak

Bekkenpijn kan ook te wijten zijn aan andere factoren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een val, een misstap of een verkeerde beweging.

Kenmerken

De klachten bevinden zich in de bekkenregio en kunnen variëren van pijn met zitten, opstaan, lopen, e.d. Verder valt ook incontinentie onder bekkenklachten.

Onderzoek en behandeling

De fysiotherapeut zal door een vraaggesprek en gericht onderzoek jouw klachten beoordelen. Daarna wordt de diagnose met je besproken en een persoonlijk behandelplan opgesteld.

De behandeling bestaat vaak uit oefeningen om de spieren rond het bekken te versterken, beperking in aangrenzende gewrichten op te lossen en geleidelijke opbouw van activiteiten zoals werk en sport.

 

Kosten

Fysiotherapie wordt vergoed uit je aanvullende verzekering. Heb je geen aanvullende verzekering? Dan hanteren wij de volgende tarieven.

Verwijzing huisarts/specialist

Wil je een afspraak maken in verband met bovenstaande klacht? Hiervoor heb je geen verwijzing van je huisarts of specialist nodig. Je kunt direct contact met ons opnemen, we plannen dan een afspraak voor je met onze fysiotherapeut Natascha Huls of Evelien Renders.