Borstontsteking / Mastitis

Mastitis is een andere naam voor een borstontsteking die gepaard kan gaan met een infectie. Meestal komt deze opzetten in de eerste zes weken na de bevalling door het geven van borstvoeding. Het is ook mogelijk dat dit pas in een later stadium ontstaat. 

Oorzaak

De ontsteking wordt veroorzaakt door een verstopping van een melkkanaal ergens in de borst. Hierdoor is de melkklier gaan opzwellen en kan de melkproductie verminderd zijn. Dit is voelbaar als een pijnlijke, harde plek in de borst. Soms is de borst ook rood, warm en/of wigvormig. Ook kan er in sommige gevallen koorts optreden.

Dit is natuurlijk erg vervelend wanneer je borstvoeding wilt geven aan je pasgeboren kindje. Je wilt hier dus zo snel mogelijk vanaf, meestal verdwijnen deze klachten binnen 48 uur. Duurt dit langer neem dan voor onderzoek en advies contact op met je huisarts of een lactatiekundige.

Behandeling

De behandeling hierbij kan fysiotherapeutisch ondersteund worden met ultrageluid. Dit is een behandeling met hoog frequente geluidsgolven waardoor de doorbloeding verbetert. Hierdoor verdwijnt de obstructie in de melkkanaaltjes en daarmee ook de ontsteking. Meestal zijn 2 behandelingen daags na elkaar voldoende om de klachten op te lossen. Onze collega Lotte van Monfort kan je hierbij helpen.