Heb je een gescheurde of verrekte kruisband of knieband opgelopen, dan wil je natuurlijk weten wat er (mogelijk) beschadigd is en wat je wel en niet mag doen.

(Gedeeltelijk) gescheurde of verrekte kruisband of knieband

Een goed begeleid herstelproces is belangrijk wanneer je in je knie een knieband of kruisband verrekt of gescheurd hebt. Heel vervelend natuurlijk wanneer zoiets de mogelijkheid om je sport te beoefenen wegneemt. Door samen met een fysiotherapeut een revalidatieplan op te stellen kun jij zo snel mogelijk weer terug naar jouw reguliere sportactiviteit of wordt je doorverwezen voor nadere diagnostiek en behandeling door een sportarts of orthopedisch chirurg; bij Fysiotherapie de Jong zoeken we altijd naar een behandeling die een echte meerwaarde heeft in jouw persoonlijke herstel.

Afspraak maken?

Selecteer een van de onderstaande locaties!

Tonnaerstraat 13
5622 KX Eindhoven

040-2444053

Douglashout 32C
5621 DE Eindhoven

040-2444053

Sportpark Brandevoort 1
5706 KG Helmond

0492-798008

Symptomen kruisband verrekt of gescheurd

Het meest opvallende signaal dat een band scheurt, is dat bij het verdraaien of overstrekken je iets voelt gebeuren in of om de knie en dat de knie later opzwelt. Verder zijn er niet veel verschillen in klachten tussen een gescheurde of verrekte kruisband.
Als je je zorgen maakt over een mogelijke blessure, al helemaal als je vermoedt dat het gescheurd is, is het verstandig om een afspraak te maken bij je huisarts of (sport)fysiotherapeut .

Knieband of kruisband

Er zijn twee banden in de knie waarbij scheuren het meest voorkomt: de binnenste knieband en de voorste kruisband. Beide vertonen andere symptomen.

Wanneer de binnenste knieband scheurt is het, zoals de naam al zegt, aan de binnenkant van de knie. Hoewel de scheur aan de binnenzijde zit, zal de gehele knie dik worden en mogelijk blauw. Dit kan ook een gevoel van verminderde stabiliteit geven.

Wanneer de kruisband scheurt, voel of hoor je meestal iets knappen. De pijn aan de knie is hierbij behoorlijk fors. Na een tijdje wordt de knie dik en mogelijk blauw, dit komt door de bloeding die ontstaat in de knie. Je staat niet stevig op je been en kan er gemakkelijk doorheen zakken, dus ook nu kan de stabiliteit van de knie verminderd zijn.

Fysiotherapie voor een gescheurde of verrekte kruisband of knieband

Wanneer een kruis- of knieband is gescheurd hoeft er niet altijd geopereerd te worden. Fysiotherapie kan een goede ondersteuning zijn tijdens het herstelproces. Het weer aansterken van de spieren, de coördinatie en het uithoudingsvermogen zijn allemaal zaken waar fysiotherapie mee kan helpen. Het is moeilijk om te bedenken hoeveel je je knie echt belast. Daarom kunnen wij bij Fysiotherapie de Jong helpen met het leren doseren van je lichamelijke activiteit.

Team Fysiotherapie de Jong