Rugklachten

Pijn in de rug is een veel voorkomend probleem. Vaak zijn de klachten van korte duur. Maar soms duren de klachten langer of zijn ze chronisch. De fysiotherapeut kan in veel gevallen helpen de rugpijn te verminderen of zelfs helemaal op te lossen. 

Rugklachten zijn er in verschillende vormen. Je zou kunnen spreken van specifieke en aspecifieke rugklachten. Bij een specifieke rugklacht is er een afwijking in de lage rug aanwezig die de klachten kan verklaren. Zoals bij een hernia. Bij de aspecifieke rugklachten wordt er geen duidelijke afwijking gevonden op bijvoorbeeld een MRI. Hierbij is meestal vooral sprake van verzwakking van de spieren rond de lage rug. 

Acute rugklachten

Kenmerken

Veel mensen krijgen ergens in hun leven wel eens acute pijn in de rug. Vaak gebeurt dit bij alledaagse bewegingen die helemaal niet zwaar belastend zijn, zoals een broek aantrekken. Ineens voel je een stekende pijn in de rug, waarna je de rug nauwelijks nog kunt bewegen. 

Oorzaken

Vaak is er een zware belasting aan vooraf gegaan. Mensen hebben de dag ervoor flink geklust, of de tuin omgespit. De rugspieren zijn vermoeid, waardoor het zomaar ineens in de rug kan schieten. Die schietende pijn wordt vooral veroorzaakt door de massale verkramping van spieren in de lage rug. 

Diagnose

De fysiotherapeut zal vooral onderzoeken of het een verkramping van de spieren en mogelijke gewrichtsbeperking in de lage rug betreft. Mocht er meer aan de hand zijn dan kan dat altijd besproken worden met de huisarts. 

Behandeling

Acute rugklachten herstellen vaak vanzelf binnen 1-2 weken. Wij zullen advies geven over wat je zelf kan doen om het herstel te stimuleren. Als het herstel niet volgens verwachting verloopt, dan kunnen we dit ondersteunen. Bijvoorbeeld met manueel therapie en oefeningen. Als de rugspieren te zwak blijken te zijn dan starten we een trainingsprogramma. 

Hernia

Kenmerken

Een hernia is een uitstulping van een tussenwervelschijf. Deze tussenwervelschijven bevinden zich in de rug tussen de wervels. Bij een uitstulping van een tussenwervelschijf ontstaat vaak eerst een ontstekingsproces. Dit kan de zenuwbaan irriteren die vanuit de rug naar het been loopt. Hierdoor ontstaat uitstralende pijn in het been. Als de uitstulping groter wordt dan kan deze zelf tegen de zenuw gaan drukken, waardoor je een toename van klachten krijgt.

Oorzaak

Er zijn meerdere factoren die een rol spelen in het ontstaan van een hernia. Veelvuldig zitten is er daar één van, maar bijvoorbeeld ook een slechte houding, overgewicht en genetische aanleg.

Diagnose

Om een hernia aan te tonen wordt er naast pijnklachten ook gekeken naar eventueel krachtsverlies in het been, uitval van gevoel in het been en van de reflexen. Op basis daarvan zou al een diagnose kunnen worden gesteld. Een MRI-scan kan absolute zekerheid geven, maar vaak is deze niet noodzakelijk.

Behandeling

Een hernia is vaak wel erg pijnlijk, maar meestal onschuldig. Bij de meeste mensen herstellen pijnklachten binnen 6-12 weken. Belangrijk is dat je wel blijft bewegen. De pijn wordt minder met geduld, je hoeft hiervoor geen bedrust te nemen. Medicatie (ontstekingsremmers) kunnen helpen en ook fysiotherapie kan het herstel stimuleren.

Onze fysiotherapeuten met specialisatie voor behandelen van de rug kunnen je ondersteunen. Bij vragen horen wij het graag!

Onderzoek en behandeling

De fysiotherapeut zal door een vraaggesprek en gericht onderzoek jouw klachten beoordelen. Daarna wordt de diagnose met je besproken en een persoonlijk behandelplan opgesteld.

Kosten

Fysiotherapie wordt vergoed uit je aanvullende verzekering. Heb je geen aanvullende verzekering? Dan hanteren wij de volgende tarieven.

Verwijzing huisarts/specialist

Wil je een afspraak maken in verband met één van bovenstaande klachten? Hiervoor heb je geen verwijzing van je huisarts of specialist nodig. Je kunt direct contact met ons opnemen.