Sportfysiotherapie is een specialisatie binnen de fysiotherapie, net als bijvoorbeeld manueel therapie of kinderfysiotherapie. Binnen de sportfysiotherapie is de sportfysio gespecialiseerd in de revalidatie bij specifieke sportblessures, maar ook in de actieve revalidatie in de blessures die niet sportgerelateerd zijn. Denk bijvoorbeeld aan een actieve revalidatie bij klachten in de lage rug.

Afspraak maken?

Selecteer een van de onderstaande locaties!

Tonnaerstraat 13
5622 KX Eindhoven

040-2444053

Douglashout 32C
5621 DE Eindhoven

040-2444053

Sportpark Brandevoort 1
5706 KG Helmond

0492-798008

lage rugklachten - Fysiotherapie de Jong

Sportfysio op maat met de expertise van Fysiotherapie de Jong

Zoek je een sportfysio in Eindhoven of Helmond dan kan het team van Fysiotherapie de Jong je zeker helpen. Rob van de Ven en Raymond de Jong zijn gespecialiseerd als sport fysio, maar zij sturen ook collega’s aan die onder begeleiding van hun delen van de sportrevalidatie uitvoeren. Zo kan het dus zijn dat je tijdens een revalidatie met 2 verschillende sportfysio’s te maken krijgt.

Het onderzoek bij de sport fysio is vergelijkbaar met de andere specialisaties binnen de fysiotherapie. Ten eerste wordt met een vraaggesprek de klacht in kaart gebracht. Daarna wordt er een gericht onderzoek uitgevoerd om te bepalen of er bijvoorbeeld iets niet goed beweegt. De sporten fysio zal ook mogelijk onderzoek uitvoeren naar het bewegen in jouw specifieke sport. Het zou dus kunnen dat een deel van het onderzoek ook in de oefenzaal wordt uitgevoerd door de sport fysio.

Sportspecifieke zorg en actieve revalidatie bij sportfysio

Het behandeltraject bij de sporten fysio bestaat veelal uit actieve oefentherapie. De sportfysio zal samen met jou een behandelplan uitstippelen waarbinnen je langzaam opbouwt naar hervatting van jouw specifieke sport. Bijvoorbeeld na een kruisband operatie. Na de operatie zal de sport fysio je eerst begeleiden in het herstel van de operatie, zoals de wondgenezing. Daarna bestaat de sporten fysio uit het opbouwen van kracht. In eerste instantie rustig, maar later in het traject ook echt zware krachtoefeningen. Alles om de basiskracht weer terug te krijgen. Daarna ga je met de sportfysio meer sportspecifieke oefeningen doen, zoals sprong- en loopvormen. Verder zal de sport fysio je ook uitdagen met stabiliteitsoefeningen en conditie training.

Naast de sportspecifieke revalidatie is de sporten fysio dus ook betrokken bij de actieve revalidatie bij bijvoorbeeld rug- en nekklachten. Ook hier bestaat de revalidatie vaak uit krachttraining, trainen van core-stabiliteit en zal de sportfysio je ook uitdagen met conditionele oefeningen. Deze revalidatie kan natuurlijk ook gericht zijn op specifieke bewegingen die jij in je werk moet maken. Denk aan mensen die werken in de bouwsector of land- en tuinbouw, maar het kan ook juist gericht zijn op mensen met een zittend beroep. Hier kunnen ook vaak klachten ontstaan in lage rug en/of nek/schouders, die met actieve revalidatie bij sporten fysio goed opgelost kunnen worden.

De sport fysio is dus betrokken bij zeer veel klachten en revalidatietrajecten. Binnen onze praktijk werkt de sportfysio ook vaak samen met collega’s met andere specialisaties, zoals een manueel therapeut. Het kan dus zo zijn dat er tijdens een revalidatietraject ook een andere specialisatie wordt ingezet. Het kan bijvoorbeeld belangrijk zijn om de beweeglijkheid van een lage rug of nek te verbeteren. Dit past niet binnen de specialisatie van een sport fysio, maar zeker wel binnen de specialisatie van een manueel therapeut. Samen met collega’s bepaald de sportfysio dus wat de beste invulling van de behandeling is.  

Mocht je vragen hebben over sportfysio neem dan contact met ons op!

Team Fysiotherapie de Jong