• Opening Hours

  Maandag: 08.00 - 21.00 uur

  Dinsdag: 08.00 - 21.00 uur

  Woensdag: 08.00 - 20.30 uur

  Donderdag: 08.00 - 21.00 uur

  Vrijdag: 08.00 - 18.30 uur

 • 040 - 244 40 53
 • Contact

  Let's Keep In Touch!X

  ADDRESS

  Klik hier

  LEAVE A COMMENT

  Sending your message. Please wait...

  Thanks for sending your message! We'll get back to you shortly.

  There was a problem sending your message. Please try again.

  Please complete all the fields in the form before sending.

Hoofdpijn

Hoofdpijn

Hoofdpijnklachten

Hoofdpijn is een klacht waar veel mensen, zowel volwassenen als kinderen, last van hebben, vaak in combinatie met nekpijn. Er zijn veel verschillende vormen van hoofpijn. De meest bekende zijn spierspanningshoofdpijn en migraine. Ook kan hoofdpijn het gevolg zijn van (te veel) medicatiegebruik.

Uw fysiotherapeut kan in sommige gevallen helpen de hoofdpijn te verminderen of zelfs helemaal wegnemen. Hieronder wordt beschreven over welke hoofdpijnvormen het gaat, wat de kenmerken zijn en welke behandeling hierbij past.

Spanningshoofdpijn

66% van de mensen heeft wel eens last van deze vorm van hoofdpijn. Kenmerken zijn dubbelzijdige (links en rechts), drukkende pijn, die mild is van aard en niet erger wordt door lichamelijke inspanning. Er kan sprake zijn van overgevoeligheid voor licht en geluid. De oorzaak van spanningshoofdpijn is nog niet geheel bekend, echter staat vast dat spanning van de spieren geen oorzaak is, hoewel de naam anders doet vermoeden. Ook stress (geestelijke spanning) is niet verantwoordelijk voor deze hoofdpijn. De meest waarschijnlijke verklaring voor spanningshoofdpijn is een ongeremde doorvoer van signalen vanuit de hersenen naar lager gelegen gebieden. Omdat het aantal prikkels hierdoor hoger is dan gewoonlijk, worden normale prikkels ineens gevoeld als pijn.

Uit onderzoek is gebleken dat fysiotherapie effectief is bij de behandeling van spanningshoofdpijn. Zowel dry needling als oefentherapie, voornamelijk gericht op het versterken van nek- en bovenrugspieren, kan de hoofdpijn doen afnemen. Als de hoofdpijn gepaard gaat met nekpijn, zal ook hier aandacht voor zijn tijdens de behandeling.

Migraine

Deze vorm van hoofdpijn treft zowel volwassenen als kinderen. Deze hoofdpijn wordt eenzijdig gevoel en is meestal bonzend van aard. Er kan sprake zijn van misselijkheid, braken, overgevoeligheid voor licht, geluid of geuren. Deze symptomen kunnen ook in combinatie met elkaar voorkomen. In 20% van de gevallen wordt de hoofdpijnfase voorafgegaan door een aura. Hierbij ziet iemand sterretjes, vlekken of lichtflitsen en soms kan (een deel van) het gezichtsveld uitvallen. Ook kunnen tintelingen of een dof gevoel ontstaan in een hand, arm, deel van het hoofd of de tong. Net als bij spanningshoofdpijn, is over het ontstaan van migraine nog veel onbekend, hoewel hier veel onderzoek naar gedaan wordt. Wel is bekend dat vrouwelijke hormonen invloed hebben op het ontstaan van migraine, waardoor migraine vaker bij vrouwen dan bij mannen voorkomt. Ook komt het in bepaalde families meer voor dan in andere. Vaak hebben meerdere mensen binnen een gezin last van migraine. Daarnaast komen migraine en spanningshoofdpijn vaak in combinatie met elkaar voor.

Omdat migraine een veelvoorkomende klacht is, wordt ook hier veel onderzoek naar gedaan. Met name de laatste jaren blijkt dat oefentherapie kan helpen bij het terugbrengen van het aantal hoofdpijndagen. Hierbij wordt met een relatief lichte intensiteit getraind, gericht op het verbeteren van de conditie. Net als bij spanningshoofdpijn is ook het behandelen van de nek vaak een onderdeel van de behandeling van migraine.

Cervicogene hoofdpijn

Deze vorm van hoofdpijn komt aanzienlijk minder vaak voor dan spanningshoofdpijn en migraine, maar is door fysiotherapeuten erg goed te behandelen. Bij deze vorm van hoofdpijn is er sprake van een beperking in het bewegen van de nek. Mensen met cervicogene hoofdpijn (CGH) ervaren eenzijdige pijn die kan uitstralen in de nek, schouder, arm en/of tussen de schouderbladen en die een gemiddelde intensiteit kent.

De fysiotherapeut zal tijdens het onderzoek beoordelen welk gedeelte van de nek niet goed beweegt en deze vervolgens behandelen.

In onze praktijk zijn Evelien Renders en Raymond de Jong gespecialiseerd in de behandeling van hoofdpijnklachten.

terug-knop

COPYRIGHT © 2017. ALL RIGHTS RESERVED.
J.Ottenheijm Webdesign FYSIOTHERAPIE DE JONG