Knieklachten
Knieklachten zijn, naast rug- en nekklachten, de meest voorkomende fysieke klachten die we in de praktijk zien. Pijn in de knie komt op wat oudere leeftijd vaak voor in relatie met slijtage van het gewricht. Bij jongere mensen zien we vaak dat knieklachten ontstaan tijdens sporten.
Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat fysiotherapie effectief is bij veel knieproblemen. Enerzijds kan pijn verminderd worden, maar door de juiste behandeling en begeleiding zijn beperkingen in sport of bijvoorbeeld werk vaak goed op te lossen.
Knie artrose
Kenmerken
Knieklachten hebben naarmate men ouder wordt vaak te maken met slijtage van het gewricht. Het laagje kraakbeen in het gewricht wordt dunner. Dit kan gepaard gaan met pijn, stijfheid en zwelling van het gewricht, maar zeker ook met beperkingen in dagelijkse activiteiten.
Oorzaken
Naarmate we ouder worden krijgen we allemaal te maken het artrose. Dit is dus geen afwijking of ziekte. Pas als de mate van slijtage niet past bij de leeftijd kun je zeggen dat het afwijkend is.
Behandeling
Binnen Fysiotherapie de Jong werken we bij de behandeling van heup- en knieartrose volgens het GLA:D programma. Het behandeltraject bestaat uit oefentherapie, uitleg over het te verwachten herstel, eventueel behandeling om het gewricht goed te laten bewegen en begeleiding bij werk- of sporthervatting.
Kruisbandletsel
Kenmerken
Een knie heeft twee kruisbanden, een voorste en achterste kruisband. De voorste is veel vaker betrokken bij letsel. De band kan (in)scheuren tijdens verdraaien of overstrekken van de knie. Door het scheuren van de kruisband kan de knie instabiel aanvoelen. Je hebt het gevoel dat je door de knie zakt.
Diagnose
Vaak wordt je na het trauma verwezen naar de sportarts of orthopeed, die een MRI laat maken om te bepalen wat de schade in het gewricht is. Of een gescheurde kruisband geopereerd moet worden is afhankelijk van de ervaren instabiliteit van de knie en de sporten die je nog wil gaan doen. Het kan zijn dat fysiotherapie, krachtoefeningen en bijvoorbeeld een brace voldoen om het gewricht te stabiliseren.
Behandeling
Is een operatie noodzakelijk dan zal fysiotherapie een grote rol spelen in het herstel. De fysiotherapeut geeft jou begeleiding in het verbeteren van de beweeglijkheid van het gewricht en in het trainen van kracht en stabiliteit. Je wordt begeleidt tot je weer volledig kunt sporten.
Pijnklachten knieschijf
Kenmerken
Deze knieklachten komen vaak voor bij jonge mensen en kunnen meerdere oorzaken hebben. Pijn is vaak aanwezig bij wat zwaardere belasting van de knie, zoals sporten. Hoewel deze klachten geen directe schade aan het kniegewricht opleveren, kan de pijn erg vervelend zijn.
Oorzaken
Factoren die de kans op deze klachten vergroten zijn bijvoorbeeld overgewicht, overmatig naar binnen zakken in voet/enkel en zware belasting als bijvoorbeeld hardlopen en veel springen. Daarnaast hebben mensen met hypermobiliteit meer kans op klachten rond de knieschijf.
Behandeling
Het behandeltraject bestaat vaak uit oefentherapie. Daarnaast werken we regelmatig samen met een podotherapeut om te beoordelen of inlegzooltjes het herstel kunnen ondersteunen.
Jumpers Knee
Een jumpers knee komt het meest voor bij sporten waarbij veelvuldig gesprongen wordt of de piekbelasting op de knie hoger is door veel wenden en keren.
Kenmerken
De locatie van de pijn is aan de onderzijde van de knieschijf op de overgang van de kniepees in het bot. De pijn is hierbij vaak goed aan te wijzen. De klacht kent verschillende stadia. In eerste instantie kun je de pijn er nog wel uitlopen; zodra de knie warmgelopen is, is de pijn niet meer echt hinderlijk aanwezig. Later wordt de pijn echter erger door belasting en moet de activiteit zelfs gestaakt worden. De pijn kan nu ook in rust aanwezig zijn, tijdens het zitten met gebogen benen. Daarom wordt het ook wel eens een ‘theaterknie’ genoemd.
Oorzaak
De klacht wordt niet veroorzaakt door een ontsteking, wat vaak gedacht wordt, maar door een soort slijtageproces van de pees. Door het langdurig overbelasten gaat er iets mis in het herstelproces van de kniepees. Hierdoor wordt de pees langzamerhand steeds minder van kwaliteit, wat op den duur klachten veroorzaakt.
Behandeling
De behandeling bestaat uit het opsporen van bewegingsbeperkingen in de beweegketen van de knie. Dat wil dus zeggen dat er ook naar de voet, heup, bekken en lage rug gekeken wordt. Dit wordt gecombineerd met krachttraining om de belastbaarheid van de pees te verhogen. Indien nodig kan dit proces ondersteunt worden met EPTE om het herstel van de peeskwaliteit een impuls te geven. Het totale herstel van zo’n peesblessure duurt ongeveer 3 maanden.
Meniscusletsel
De meniscus is een 8-vormig stuk kraakbeen dat zich in de knie bevindt. De functie van dit kraakbeen is het vergroten van het gewrichtsoppervlak, zodat krachten beter verdeeld worden, en het zorgt ervoor dat de smering van het gewricht beter verloopt.
Kenmerken en oorzaak
We maken bij meniscusletsel onderscheid tussen acuut letsel en zogenaamd degeneratief letsel. Acuut letsel ontstaat door een knietrauma waarbij grote krachten op de knie komen te staan. De knie wordt dan vaak dik binnen de eerste 24 uur nadat het letsel ontstaan is. Er kunnen daarna slotklachten ontstaan, dat wil zeggen dat de knie niet meer goed beweegt omdat er iets klem lijkt te zitten in het gewricht.
Bij degeneratief letsel wordt de meniscus langzaam slechter van kwaliteit, net als de rest van de knie. Dit veroorzaak vaak pijn met belasten, draaien of hurken en kan ook zwelling opleveren van de knie. Soms wordt het ook moeilijker om de knie te buigen of te strekken.
Behandeling
Wanneer slotklachten hinderlijk optreden is een doorverwijzing naar een orthopeed aan te bevelen voor de beoordeling of je in aanmerking komt voor een operatie. Een operatie aan de meniscus wordt met een kijkoperatie uitgevoerd en het herstel hiervan duurt ongeveer 3-6 maanden. Om terug te keren naar jouw sportniveau is het aan te bevelen om postoperatief een revalidatie te volgen bij een (sport)fysiotherapeut.
Opereren bij een degeneratieve meniscus is aangetoond minder effectief dan het behandelen met spierversterkende oefeningen onder begeleiding van een fysiotherapeut. Dit kan eventueel ondersteunt worden met ontstekingsremmers.
Onderzoek en behandeling
De fysiotherapeut zal door een vraaggesprek en gericht onderzoek jouw klachten beoordelen. Daarna wordt de diagnose met je besproken en een persoonlijk behandelplan opgesteld.
Kosten
Fysiotherapie wordt vergoed uit je aanvullende verzekering. Heb je geen aanvullende verzekering? Dan hanteren wij de volgende tarieven.
Na een operatie wordt vanaf de 21ste keer de behandeling vergoed vanuit de basisverzekering (zolang medisch noodzakelijk is tot een jaar na operatiedatum).
Voor vergoeding artrose knie klik hier.
Verwijzing huisarts/specialist
Wil je een afspraak maken in verband met één van bovenstaande klachten? Je kunt direct contact met ons opnemen.