Claudicatio intermittens / Etalagebenen

Etalagebenen wordt ook wel ‘Claudicatio Intermittens’ genoemd, wat letterlijk ‘met tussenpozen mank lopen’ betekent. Het is een vaataandoening waarbij de slagaders in de benen vernauwd zijn. De slagaders zijn bloedvaten die zuurstofrijk bloed aanvoeren. 

Bij Claudicatio Intermittens zijn de slagaders door aderverkalking vernauwd. Hierdoor krijgen de beenspieren tijdens het lopen te weinig zuurstof en ontstaan er pijnklachten. Door te stoppen met lopen hebben de vernauwde bloedvaten tijd om de beenspieren weer van voldoende zuurstof te voorzien. Hierdoor trekken de klachten weg. 

Claudicatio intermittens / Etalagebenen

Kenmerken

Bij claudicatio intermittens hebben mensen tijdens het lopen pijn, kramp of een moe gevoel in het been. De klachten kunnen in de voet, kuit, het dijbeen en/of de bil optreden. Als je stil staat dan verdwijnen de klachten weer.

Door deze klachten zijn mensen vaak erg beperkt in de afstand die men maximaal kan lopen.

Verder kun je ook last hebben van koude voeten en/of kalknagels.

Behandeling

Onder begeleiding van de fysiotherapeut, aangesloten bij het landelijk netwerk Chronisch Zorgnet, wordt middels looptherapie en actieve oefeningen de doorbloeding van de benen, de coördinatie en het uithoudingsvermogen van de spieren verbeterd. Tevens wordt de pompfunctie van het hart en de longfunctie getraind en neemt de algehele conditie toe.

Het doel van de looptherapie is het vergroten van de pijnvrije loopafstand. Uit onderzoek blijkt dat de maximale loopafstand zeker verdubbeld en vaak nog meer verbeterd kan worden.

Tijdens het traject zal, indien nodig, ook aandacht besteedt worden aan het verbeteren van leefstijl. Denk hierbij aan stoppen met roken, gezonde voeding en gezond bewegen in het algemeen.

Onderzoek en behandeling

Onder begeleiding van een fysiotherapeut, aangesloten bij het Landelijk netwerk Chronisch Zorgnet, wordt middels looptherapie en actieve oefentherapie de doorbloeding van de slagaders, de coördinatie en het uithoudingsvermogen van uw spieren verbeterd. Tijdens de looptherapie is het doel het vergroten van de pijnvrije loopafstand. Uit onderzoek blijkt dat de maximale loopafstand zeker verdubbeld en vaak verdrievoudigd of verviervoudigd kan worden. Tijdens de therapie zal, indien nodig, ook aandacht besteed worden aan verbeteren van looppatroon en leefstijlfactoren zoals stoppen met roken, in beweging komen en een gezonde voeding.

Kosten

Fysiotherapie voor Claudicatio Intermittens wordt vanuit de basisverzekering vergoed. Hiervoor is het belangrijk dat de therapeut is aangesloten bij het landelijk netwerk Chronisch ZorgNet, anders vergoedt de zorgverzekering het niet. Per 12 maanden worden 37 behandelingen vergoed.

Verwijzing huisarts/specialist

Voor de behandeling van Claudicatio Intermittens is een verwijzing van huisarts (of specialist) noodzakelijk.

In onze praktijk is Natascha Huls specialist op het gebied van Claudicatio Intermittens. Zij is aangesloten bij het landelijk netwerk ‘Chronisch ZorgNet’