Duizeligheid

Duizeligheidsklachten kunnen een flinke impact hebben op het dagelijks leven van een persoon. Werk, sport maar ook gewoon dagelijkse activiteiten kunnen flink beperkt worden, waardoor mensen gedwongen worden om steeds minder actief te zijn.

Duizeligheid is het gevoel dat beleefd wordt wanneer de relatie tot de ruimte om je heen verstoord is. Hierbij kunnen draaiduizeligheid, flauwte, een evenwichtsstoornis en bijvoorbeeld het gevoel van een licht hoofd ontstaan. Normaal gesproken krijgt ieder mens voortdurend informatie over de ruimte om zich heen en de positie die het lichaam daarin heeft. Bij duizeligheid is die informatieverwerking verstoord.

Duizeligheidsklachten kunnen een flinke impact hebben op je dagelijks leven. Werk, sport maar ook gewoon dagelijkse activiteiten kunnen er flink onder lijden. Hierdoor raak je mogelijk gedwongen minder actief. Er zijn verschillende soorten duizeligheid. Bij een aantal kan fysiotherapie helpen bij de oorzaak van de duizeligheid en bij een aantal kan fysiotherapie helpen bij het verminderen van de gevolgen van de duizeligheid.

Cervicogene duizeligheid

Kenmerken

Cervicogene duizeligheid kan minuten tot uren duren en gaat meestal gepaard met met nekklachten, zoals pijn of stijfheid maar kan ook misselijkheid of een wazig zicht opleveren. De klachten nemen toe door bewegingen van het hoofd en na het lang vasthouden van dezelfde hoofdpositie. In sommige gevallen is er ook sprake van oorpijn of balansproblemen.

Oorzaak

Cervicogene duizeligheid ontstaat als gevolg van een bewegingsprobleem in de nek en het hoofd. Hierbij kan sprake zijn van een afgenomen beweeglijkheid van de nek, verhoging van de spierspanning in de nek of bij arthrose (slijtage) van nekwervels.

Behandeling

Als je last hebt van cervicogene duizeligheid, kan je fysiotherapeut helpen door het verbeteren van de beweeglijkheid van de nekwervels, zorgen voor ontspanning in de nekspieren en advies geven bij (werk)houding en bewegen.

Benigne Paroxismale Positie Duizeligheid (BPPD)

Kenmerken

BPPD staat voor Benigne Paraparoxymale PositieDuizeligheid en is een draaiduizeligheid die ontstaat door bewegingen van het hoofd. Denk hierbij aan het draaien van het hoofd of vanuit lig komen zitten. De duizeligheid is hevig en neemt meestal binnen een minuut weer af.

Oorzaak

De oorzaak van BPPD is nog niet geheel duidelijk. Vermoedelijk ontstaat er gruis in de buisjes van ons evenwichtsorgaan. Dit orgaan bevindt zich in ons binnenoor en bevat vloeistof. Het gruis zorgt ervoor dat vloeistof in het orgaan zich niet goed kan verplaatsen tijdens bewegingen van het hoofd en dit heeft duizeligheid tot gevolg.

Behandeling

Hoewel BPPD een onschuldige aandoening is, kan het erg vervelend zijn. Gelukkig is er een effectieve behandeling.  Hierbij wordt gebruikgemaakt van oefeningen (Epley manoeuvre), die ervoor zorgen dat het gruis zich verplaatst naar een plek waar het geen last meer kan veroorzaken. Uw fysiotherapeut zal deze oefeningen met u doen en daarnaast adviezen geven, waarmee u thuis aan de slag kunt.

Ziekte van Ménière

Kenmerken

Deze vorm van draaiduizeligheid ontstaat plotseling en gaat gepaard met oorsuizen en (tijdelijk) slechter horen. De duur van de klachten varieert nogal: tussen 20 minuten tot maximaal 12 uur en kan sporadisch, maar ook wekelijks voorkomen. Na een aanval kun je nog enkele dagen licht duizelig zijn.

Oorzaak

Net als bij BPPD is de oorzaak van de ziekte van Ménière nog niet vastgesteld. Opvallend is dat verreweg de meeste mensen die Ménière ervaren, ook gehoorverlies hebben, waarbij lage tonen meestal als eerste wegvallen. Gewoonlijk neemt het aantal aanvallen van Ménière met de tijd af.

Behandeling

Blijven er na een duizeligheidsaanval evenwichtsklachten aanwezig, dan kan je fysiotherapie helpen je balans weer te hervinden middels oefeningen en adviezen m.b.t. houding en bewegen, waarna zowel dagelijkse- als sportactiviteiten hervat kunnen worden.

Neuritis vestibularis

Kenmerken

Deze vorm van duizeligheid kan dagen tot wekenlang aanhouden en wordt vaak als zeer heftig ervaren. Naast draaiduizeligheid (gevoel alsof je ronddraait, terwijl je stilstaat) kan je er misselijk van zijn of zelfs moeten overgeven. Bewegen maakt de duizeligheid erger. De klachten nemen uiteindelijk langzaam af, maar de duizeligheid houdt bij sommige mensen nog maandenlang aan.

Oorzaak

De duizeligheid wordt in het geval van neuritis vestibularis veroorzaakt door het niet goed functioneren van het evenwichtsorgaan. Soms hebben mensen eerst een verkoudheid of luchtweginfectie voordat de duizeligheidsklachten ontstaan.

Behandeling

Evenals bij de ziekte van Ménière kan fysiotherapie een rol spelen in het hervinden van het evenwicht, wanneer dit na de aanval verstoord is geraakt.

Onderzoek en behandeling

De fysiotherapeut zal door een vraaggesprek en gericht onderzoek jouw klachten beoordelen. Daarna wordt de diagnose met je besproken en een persoonlijk behandelplan opgesteld.

Kosten

Fysiotherapie wordt vergoed uit je aanvullende verzekering. Heb je geen aanvullende verzekering? Dan hanteren wij de volgende tarieven.

Verwijzing huisarts/specialist

Wil je een afspraak maken in verband met één van bovenstaande klachten? Hiervoor heb je geen verwijzing van je huisarts of specialist nodig. Je kunt direct contact met ons opnemen.

Binnen onze praktijk zijn Evelien Renders, Lotte van Montfort, Natascha Huls en Susanne Rikken gespecialiseerd in duizeligheidsklachten.