• Opening Hours

  Maandag: 08.00 - 21.00 uur

  Dinsdag: 08.00 - 21.00 uur

  Woensdag: 08.00 - 20.30 uur

  Donderdag: 08.00 - 21.00 uur

  Vrijdag: 08.00 - 18.30 uur

 • 040 - 244 40 53
 • Contact

  Let's Keep In Touch!X

  ADDRESS

  Klik hier

  LEAVE A COMMENT

  Sending your message. Please wait...

  Thanks for sending your message! We'll get back to you shortly.

  There was a problem sending your message. Please try again.

  Please complete all the fields in the form before sending.

Duizeligheid

Duizeligheid

Duizeligheid is het gevoel dat beleefd wordt wanneer de relatie tot de ruimte om je heen verstoord is. Normaal gesproken krijgt ieder mens voortdurend informatie over de ruimte om zich heen en over de positie die het lichaam daarbinnen inneemt. Die informatie is afkomstig van de volgende systemen:

– het evenwichtsorgaan: dit orgaan is gelegen in het oor. Het evenwichtsorgaan is gevoelig voor de stand van het hoofd.

– de ogen: het tweede belangrijke zintuig dat onze oriëntatie beïnvloedt. Dit weet iedereen uit eigen ervaring: als men de ogen sluit, is lopen of stilstaan moeilijker.

– het diepe gevoel: als laatste beschikken wij over het zogenaamde diepe gevoel in spieren en pezen. Vooral de signalen uit de benen en de nek geven informatie over de stand van het lichaam en van het hoofd ten opzichte van het lichaam.

Al deze informatie van de evenwichtsorganen, de ogen en het diepe gevoel, wordt verwerkt in de hersenstam en de kleine hersenen. Van daaruit gaan prikkels naar de spieren van het lichaam, zodat wij houding kunnen aanpassen en evenwicht bewaren. Er gaan ook signalen met informatie naar de grote hersenen waar het bewustzijn bepaald wordt. Indien daar verkeerde of nog niet bekende signalen binnenkomen, ontstaat het gevoel van duizeligheid.

Duizeligheidsklachten komen zeer veel voor en worden zelden veroorzaakt door levensbedreigende aandoeningen. Duizeligheid komt vaker voor naarmate de leeftijd toeneemt. Klachten kunnen bestaan uit draaiduizeligheid, flauwte, een evenwichtsstoornis en een licht hoofd. Er kunnen verschillende oorzaken zijn voor duizeligheidsklachten. In veel gevallen is de oorzaak echter onbekend. Een veel voorkomende vorm is de cervicogene duizeligheid. Deze vorm van duizeligheid wordt vaak omschreven als een licht gevoel in het hoofd en een onstabiel gevoel. De duizelingen kunnen minuten tot uren aanhouden en in episodes optreden. Vaak gaat deze vorm van duizeligheid gepaard met wazig zicht, misselijkheid en nekpijn. Cervicogene duizeligheid wordt veroorzaakt door een dysfunctie in een gewricht in de nek (een nekwervel) en spanning van de nekspieren. Een verandering op basis van een bewegingsbeperking hoog in de nek leidt tot veranderde informatie naar het evenwichtsorgaan. Dit kan duizeligheid, een verstoorde balans en een onstabiel gevoel veroorzaken. Manueel therapie kan de bewegingsbeperking oplossen waardoor de duizeligheid verdwijnt.

In tegenstelling tot cervicogene duizeligheid hebben mensen met Benigne Paroxismale Positie Duizeligheid (BPPD) last van draaiduizeligheid. Korte aanvallen worden uitgelokt door posities van het hoofd. De duizelingen duren over het algemeen minder dan één minuut en verdwijnen daarna, ondanks dat de uitlokkende beweging nog gehandhaafd wordt. BPPD ontstaat vaak plotseling en wordt als zeer heftig ervaren. Veel patiënten schrikken van de klachten. Deze klacht is echter zeer goed te behandelen indien er goed onderzoek wordt verricht. Het evenwichtsorgaan in het oor bestaat uit de halfcirkelvormige kanalen. In deze kanalen zitten zowel trilharen als vocht. Bij verplaatsing van het hoofd verplaatst het vocht en daardoor de richting van de trilharen. Door de positie van de trilharen kan het brein de positie van het hoofd waarnemen. Indien er oorgruis in de kanalen rond “zweeft” raakt dit mechanisme verstoord. Bij het draaien van het hoofd verplaatst het oorgruis richting één zijde, waardoor er na 3-5 seconde draaiduizeligheid optreedt. Hier treedt vaak gelijktijdig een snelle beweging van de pupillen bij op. Na een seconde of 30 heeft het vocht zijn weg gevonden door het kanaal, waardoor de draaiduizeligheid afneemt. Veelal bestaat de behandeling uit een serie van handelingen, uitgevoerd door uw therapeut. U zult tijdens de behandeling afwisselend last van uw draaiduizeligheid hebben. De Epley maneuvre is een effectieve behandeling van BPPD. Uw klachten zullen hoogst waarschijnlijk direkt veel verminderen en binnen één week volledig verdwijnen na deze behandeling. U kunt de beweging die wordt uitgevoerd tijdens de behandeling tevens thuis doen.

terug-knop

COPYRIGHT © 2017. ALL RIGHTS RESERVED.
J.Ottenheijm Webdesign FYSIOTHERAPIE DE JONG