Een sportblessure is letsel, schade of een klacht die ontstaat tijdens het uitoefenen van een sport. Sportblessures kunnen grofweg ingedeeld worden in twee soorten: acute sportblessures en blessures door overbelasting.  Meestal moet bij een acute blessure de sportactiviteit gestaakt worden. Een blessure door overbelasting kenmerkt zich door het langzaam opbouwen van de pijnklacht.

Heb je een sportblessure opgelopen, neem dan contact met ons op voor het maken van een afspraak met een van onze fysiotherapeuten.

Afspraak maken?

Selecteer een van de onderstaande locaties!

Tonnaerstraat 13
5622 KX Eindhoven

040-2444053

Douglashout 32C
5621 DE Eindhoven

040-2444053

Sportpark Brandevoort 1
5706 KG Helmond

0492-798008

Fysiofitness - Fysiotherapie de Jong

Veel voorkomende sportblessures

Zoals hierboven al aangegeven kunnen sportblessures grofweg ingedeeld worden in twee soorten: acute sportblessures en blessures door overbelasting.  

Een acute sportblessure ontstaat, zoals het woord al zegt, ineens. Zoals bij het verdraaien van de knie, het verzwikken van de enkel of het scheuren van een spier (bijvoorbeeld een zweepslag of een scheurtje in de hamstring). Meestal moet bij een acute blessure de sportactiviteit gestaakt worden.

Een sportblessure door overbelasting kenmerkt zich door het langzaam opbouwen van de pijnklacht. Vaak kan de pijn in het begin er nog uitgelopen worden en kan de sportactiviteit gewoon hervat worden. Maar na verloop van tijd nemen de klachten door de sportblessure toe tijdens inspanning en is het verstandiger de sportactiviteit te staken. Meestal zijn sportblessures door overbelasting peesgerelateerde klachten, zoals de achillespees of de kniepees, maar het kan ook botgerelateerd zijn zoals bij een shin splint.  

Behandeling sportblessure

De behandeling van een sportblessure start tijdens de eerste afspraak met een intake. Hierbij wordt in kaart gebracht wat de oorzaak van het probleem is en wordt een inschatting gemaakt van de ernst van het letsel. Er volgt een lichamelijk onderzoek om de mogelijke diagnoses te toetsen en tot een conclusie te komen.  

Het kan zijn dat je hierna, in overleg met de huisarts, verwezen wordt voor vervolgonderzoek in het ziekenhuis om ernstig letsel te bevestigen of juist uit te sluiten. Wij zorgen dan dat de juiste informatie bij jouw (huis)arts terecht komt zodat je zo goed mogelijk geholpen kunt worden.

Vaak kan bij de behandeling van de sportblessure fysiotherapie behulpzaam zijn. Na de intake en eventueel vervolgonderzoek stellen we een behandelplan op om jou zo snel mogelijk weer op de been te helpen. In de regel zal dit bestaan uit het verhogen van de lokale belastbaarheid (spieren versterken),  verhelpen van bewegingsbeperkingen (mobiliseren van gewrichten) en het optimaliseren van het beweegpatroon (kracht- en coördinatietraining). Dit helpt je niet alleen om zo snel mogelijk weer deel te kunnen nemen aan jouw sport, maar helpt je ook sportblessures in de toekomst te voorkomen.  

Team Fysiotherapie de Jong